Clorofila – sangele verde

Category: ,

Clorofila este un pigment de culoare verde, esential in procesul de fotosinteza, prin intermediul caruia are loc transformarea energiei solare in energie vitala.

Clorofila se gaseste in toate plantele vii si in alge. Are o structua chimica similara cu a hemoglobinei din sangele uman, de aceea se mai numeste si „sangele verde”

Gratie clorofilei plantele verzi sunt autotrofe, adica isi sintetizeaza substantele necesare vietii, pe baza mineralelor. Mai exact, clorofila este cea care le ajuta sa extraga substanţe din pământ si aer si sa creeze hrana vie.

Rolul clorofilei

In frunze, clorofila se gaseste legata se o proteina – plastina. Formeaza fotosisteme impreuna cu pigmentii si indeplineste 2 functii: absorbtia luminii si transferul energiei catre cuplul reactiv al fotosistemului.

In organismul uman, clorofila are rol vindecator, avand efecte benefice in cazuri de anemie, probleme cardiace, imbunatatind starea generala de sanatate. Contribuie la vindecarea astmului si rinitelor alergice, varicelor, constipatiei, ulcerului gastric. De asemenea incetineste procesul de imbatranire, protejeaza impotriva radicalilor liberi, grabeste cicatrizarea ranilor si ajuta la scaderea greutatii corporale. Magneziul, care se regăseşte din abundenţă în clorofila, are efect alcalinizant, normalizândechilibrul acido-bazic. Dietele bogate în alimente nesănătoase schimbă pH-ul natural al corpului, făcându-l mai acid, ceea ce duce, printre altele, la insomnie şi îngrăşare. Substanţele alcaline, printre care si clorofila, actioneaza ca un antidot si sunt ideale pentru a regla pH-ul.

Sursele ideale de clorofila sunt: patrunjelul, telina (tulpina si frunze), papadie (frunze), urzici, spanac, leurda, lucerna, kale, loboda, menta, ceapa si usturoi verde, busuioc, iarba de grau, iarba de orz, spirulina si chlorella, germenii si vlastarii diverselor plante.

Primavara, o cura cu clorofila detoxifică organismul solicitat, pe parcursul iernii, de o alimentatie preponderent pe baza de carne.

O  varianta ar fi cura cu suc de clorofila, ce dureaza 12 zile, iar administrarea acestuia se face gradual incepandu-se de la 1/4 pahar (50 ml) pe stomacul gol, cu 30 minute inainte de masa si se ajungandu-se  la 1 pahar de suc verde luat inaintea fiecarei mese.

Cea mai simpla si mai eficienta metoda de cura cu clorofila, consta în consumul de plante verzi.