Detoxifierea: Raspunsuri la întrebari

Category: ,

Ce înseamnă detoxifierea, pe scurt?

Detoxofierea reprezintă o reabilitare a nutrienților. Detoxifierea înseamnă curățarea corpului, îndepărtând toxinele, eliberând receptorii hormonali suprasolicitați, precum și resetarea hormonilor cheie. Cel mai simplu, detoxifierea este o unealtă a medicinei funcționale: îndepărtarea obstacolelor către o sănătate radicală, precum și adăugarea acelor factori ce te ajută. Acumulăm deșeuri mental, emoțional, fizic și spiritual, în fiecare zi. Eu mă gândesc la nutrienți ca la un termen lung ce include toți factorii pozitivi ce vin în ajutorul inteligenței corpului nostru. A devenit imperativă necesitatea de a te odihni, reseta, distanța, recupera și de a te reface. Este precum repornirea periodică a calculatorului tău.

S-au făcut descoperiri sau au apărut noutăți referitor la detoxifiere în ultimii doi ani?

Unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri pe care le-am învățat este că poți reseta insulina în 72 de ore cu ajutorul furculiței. Asta a dus la dezvoltarea și testarea a șapte resetări hormonale, toate dintre ele pe durata exercițiului de trei zile. Consider că aceste trei zile dau sentimentul de putință și sunt realizabile de către majoritatea femeilor, de asemenea conferă un sentiment de speranță că o resetare hormonală nu este un proiect uriaș. Chiar este realizabil în trei zile, mai ales în secvențele corecte și în ritmul corespunzător.

Alte informații utile ce mi-au atras atenția:

 • Genetica joacă un rol cheie în capacitatea ta de a te detoxifia. De exemplu, eu am moștenit o genă defectă care mă face să acumulez mercur atunci când mănânc sushi, și o altă genă face să-mi fie dificil să elimin stresul și cafeina.
 • Întrerupătorii endocrini acționează ca obezogeni ce vă pot îngrășa.
 • Ceaiul verde vă poate ajuta în detoxifierea plumbului.

Cum puteți convinge scepticii că detoxifierea chiar funcționează?

Metalele grele, cum sunt mercurul și plumbul, precum și toxinele chimice se pot acumula în corpul nostru și astfel produce o mulțime de afecțiuni, inclusiv creșterea riscului de apariție a anumitor boli, de asemenea producând o rezistență la pierderea în greutate. În mediul în care trăim, suntem cu siguranță expuși acestor metale grele și toxine chimice. Mercurul poate ajunge în corpul nostru prin intermediul cărnii de pește, în mod special peștii mari și crustaceele; medicamentele, precum diureticele tiazidice, prescrise pentru hipertensiune arterială; vaccinurile, ce pot conține thiomersal, un compus al mercurului utilizat drept conservant și plombele dentare.

Mai mult, putem fi expuși la plumb și alte toxine chimice prin apa potabilă, așa cum s-a văzut in rapoartele emise de Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale referitor la combustibilul rachetelor (perclorat) precum și contaminarea apei potabile cu atrazină.2 (Percloratul este o toxină chimică utilizată în producerea de combustibil pentru rachete și explozibili, iar atrazina este un pesticid și un cunoscut întrerupător endocrin, ceea ce înseamnă că interferează cu hormonii noștri, chiar și la niveluri extrem de scăzute.)

Detoxifierea poate ajuta corpurile să scape de acumularea inevitabilă de metale grele și toxine chimice ce fac parte din viața modernă. Aceasta poate apăsa butonul pentru vindecare și reparare.

Când și cât de des trebuie să se detoxifice oamenii? De ce nu este suficient de simplu să vă țineți de o dietă sănătoasă timp de un an?

Eu recomand ca toată lumea să treacă printr-o detoxifiere de cel puțin 21 de zile în fiecare trimestru. Această practică este critică în menținerea unei sănătăți de durată, a unor gene fericite și legatura moleculara excelenta între hormoni și receptori. Multe plante și suplimente ajută în detoxifiere. Nu recomand să fie consumate un an întreg, ci să le „plusați” împreună cu intenția trimestrială de a scăpa de toxine și de alte deșeuri.

Ce produse și suplimente pot ajuta la detoxifiere?

Recomand următoarele produse și suplimente pentru detoxifiere:

 • Faceți un shake proteic folosind pudră proteică fără lactate (fără zer), pentru a înlocui cel puțin o masă zilnică în timpul detoxifierii. Am descoperit că atunci când schimbi felul în care mănânci, îți poți simplifica viața înlocuind o masă cu un shake.
 • Renunță la cafeină. Fă tranziția ușor, pentru a evita sevrajul. Mai mult de 50% dintre români metabolizează lent cafeina, și este o șansă mare să dormi mai bine sau să te simți mai puțin agitat, dar mai energic dacă te oprești pentru 21 de zile.
 • Bea ceaiuri din plante. Unele dintre ceaiurile mele preferate sunt ayurvedice, incluzând busuiocul sfânt (tulsi) sau ashwagandha, sau chiar ceai de ovăz înainte de culcare. Când nu faceți detoxifiere sau când sunteți în tranziția de a elimina cafeina, beți ceai verde.
 • Cumpărați o perie uscată pentru a vă exfolia pielea cu produse organice și pentru a stimula circulația limfatică. Includeți această practică într-o rutină zilnică.
 • Consumați aproximativ 35-45 de grame de fibre zilnic. Ajută la eliminarea estrogenilor răi, în așa fel încât să nu fie recirculați în continuu precum o karma nepotrivită.
 • Alegeți exerciții fizice adaptative precum yoga, Pilates sau tai chi pentru a contra-echilibra deșeurile mentale, emoționale și spirituale.
 • Luați suplimente esențiale, testate și de cea mai bună calitate. Cele pe care le recomand pentru detoxifiere sunt următoarele:
  • Berberina este componentul activ principal al plantei numită Coptis chinensis, și a fost folosită de mii de ani în tratarea afecțiunilor, de la sindromul metabolic, cancer și inflamația gastrointestinală. Mai recent, studiile arată că berberina este de asemenea un regulator eficient al glucozei din sânge, și că este superior metforminei (un medicament prescris în tratamentul diabetului de tip 2) la femeile cu sindrom de ovare poli-chistice. Profilul de siguranță este excelent.
  • N-acetilcisteina (NACC) este un puternic agent chelatic pentru metalele grele din corp, cum ar fi plumbul și mercurul. Sursa principală de plumb? Rujul și praful de plumb, și/sau vopseaua din casa dumneavoastră a fost produsă înainte de 1978. Mercurul? Pește, amalgamuri dentare, posibile vaccinuri.
  • Curcumina dă turmericului culoarea portocalie puternică ce-i este caracteristică. Medicația ayurvedică a folosit curcumina pentru o gamă variată de afecțiuni și boli. În studii, s-a demonstrat că substanța curcumină prezintă acțiuni anti-oxidante, antivirale, antibacteriene, antifungice și anticanceroase – și poate fi cel mai puternic anti-inflamator cunoscut.

Cine ar trebui și cine n-ar trebui să facă detoxifiere?

Aproape toată lumea poate beneficia de detoxifiere. Se aplică principiile bunului simț: copiii și femeile însărcinate, femeile ce alăptează ar trebui să fie foarte atente și trebuie să discute riscurile, beneficiile precum și alternativele cu un specialist în sănătate. Oamenii cu glande suprarenale obosite și funcții tiroide lente ar trebui să colaboreze cu un clinician ce poate ajusta protocolul așa cum este necesar, pentru a nu fi prea dur sau prea riscant.

Cum faceți față așteptărilor unui nou detoxifiant?

Începem cu o fază de pregătire, ce reprezintă baza și facilitează tranziția spre detoxifiere. Pregătirea trebuie făcută oricând se face o schimbare de durată, în ceea ce privește corpul și sănătatea dumneavoastră. Stabiliți o dată de începere, și anunțați-i pe cei dragi.

Cum alegeți planuri reale, bune de detoxifiere din plaja de idei moderne?

Bună întrebare, fiindcă sunt o mulțime de comercianți ce încearcă să profite de cei ce se simt intoxicați, obosiți, sau supraponderali.

 • Asigurați-vă că alegeți un plan de detoxifiere ce se adresează profunzimii simptomelor pe care le resimțiți; în caz contrar, cel mai probabil acestea vor reveni.
 • Eu sugerez urmarea unui plan creat de un medic care are certificare și are practică clinică de 10-20 de ani. Nu urmați indicațiile profesorului de yoga ce și-a luat certificarea anul trecut.
 • Căutați varianta lentă și sigură, în detrimentului unui rezultat rapid. Nu îmi plac sucurile de curățare pentru majoritatea oamenilor, datorită excesului de fructoză, ce poate face rău insulinei și leptinei, și care duc la o creștere rapidă în greutate atunci când reîncepeți să mâncați normal. Curățarea cu sucuri poate fi de asemenea dificilă pentru glandele suprarenale și tiroide.
 • Căutați un protocol ce sună bine din punct de vedere medical – în special un protocol medical funcțional ce este preventiv, proactiv, personalizat și participativ.
Surse suplimentare de informare:
http://www.saragottfriedmd.com/
Sha’bani, N., et al. “Survey of the detoxification effect of green tea extract on the reproductive system in rats exposed to lead acetate.” Advanced Biomedical Research 4, (2015)
Chung, R. T. M.. “Detoxification effects of phytonutrients against environmental toxicants and sharing of clinical experience on practical applications.” Environmental Science and Pollution Research, (2015):1-11.