Goji, izvorul tineretii

Category:

Fructele goji cresc pe arbusti care se raspandesc la fel ca vita de vie atunci cand este tinuta la umbra. La maturitate, arbustii pot ajunge pana la o inaltime de 2 metri, avand un diametru al tufei de aproximativ 1 metru. Desi nu este o planta cu spini, precum trandafirul, unele varietati americane de goji pot avea formatiuni in forma de spini. In anotimpurile in care nu este inflorit (primavara, toamna si iarna) arbustul de goji isi poate pierde o parte din frunze sau chiar pe toate, fiind astfel mai greu de recunoscut.

Exista o asemanare remarcabila intre speciile de goji din Asia si din America. Istoricul si legendele referitoare la varietatiile asiatice sunt mai bine documentate, dar ambele tipuri de varietati merita aceeasi atentie, date fiind proprietatile lor terapeutice atat de eficiente.

Toate speciile de goji sunt uimitor de adaptabile. Ele cresc la fel de bine in conditii desertice dificile ca si in conditiile luxuriante de la tropice. Goji tolereaza usor iernile grele si poate fi cultivat fara probleme in regiunile nordice.

Datorita valorii nutritive exceptionale a fructelor goji si a gustului lor savuros, chinezii, mongolii si tibetanii au cultivat aceasta planta alcalina de cel putin 5000 de ani. Pentru a fi pastrate mai bine, fructele sunt cel mai adesea uscate pana capata o textura asemanatoare stafidelor.

In traditia chineza, spiritul sau „deva”, care locuieste in arbustul de goji este ilustrat ca o femeie tanara si puternica. In mod interesant, trasaturile ei nu sunt asiatice. Provincia chineza Ningxia, vestita pentru culturile ei de goji, are si cea mai mare concentratie de persoane care au depasit varsta de 100 de ani, si se stie ca locuitorii ei imbatranesc mai frumos. Ei sunt mai activi, mai sanatosi, si mai plini de viata decat cetatenii varstnici din tarile occidentale. Cu siguranta, unul din ingredientele principale ale dietei lor alimentare sunt fructele goji.

Goji este o planta “adaptogena”, termen folosit in lumea plantelor medicinale pentru a descrie o substanta cu proprietati terapeutice pentru corpul uman. O planta adaptogena revigoreaza si intareste organismul, ajutandu-l sa faca fata mai usor la stres prin stimularea glandelor suprarenale. Medicina chineza traditionala considera ca fructele goji armonizeaza si amplifica energia jing a glandelor suprarenale si a rinichilor, conferind astfel mai multa energie vitala si sexuala, si amplificandu-i longevitatea si puterea.

Fructele goji stimuleaza functia imuna, amplifica alcalinitatea si vitalitatea corpului, asigura protectia ficatului, imbunatatesc vederea si calitatea sangelui, contin elemente anti-imbatranire si au inclusiv alte calitati de exceptie.

Desi sunt recomandate frecvent pentru diferite boli cronice, precum afectiuni ale ficatului si rinichilor, disfunctii ale incheieturilor si picioarelor, probleme lombare, ameteala si tiuit in urechi, migrene, insomnie, hipertensiune, tuberculoza si impotenta, fructele goji nu trateaza direct aceste boli. Ele sunt recomandate in special pentru regenerarea si hranirea corpului, astfel incat acesta sa se poata vindeca singur. In acest scop, ele ii furnizeaza organismului o gama foarte larga de substante nutritive cu proprietati exceptionale.

Gustul lor este delicios, iar compozitia lor este foarte echilibrata, fiind potrivite pentru aproape toate tipurile corporale, grupele de sange si categoriile metabolice. Reprezinta o sursa completa de proteine si contin 19 aminoacizi diferiti (la fel ca si polenul), inclusiv toti cei opt aminoacizi esentiali (printre care fenilalanina care stimuleaza glandele suprarenale si triptofanul care stinuleaza secretia de serotonina). Fructele goji contin pana la 21 oligoelemente (sau chiar mai multe), cele mai importante fiind zincul, fierul, cuprul, calciul, germaniul, seleniul si fosforul, precum si vitaminele B1, B2, B6 si E.

Contrar publicitatii facute pe internet, fructele goji uscate nu reprezinta o sursa bogata de vitamina C. Analizele repetate pe diferite loturi de fructe goji au demonstrat rezultate aproape nule a continutului de vitamina C.

Fructele goji au un continut dintre cele mai bogate in antioxidanti din lume. De exemplu contin de 2-4 ori mai multi antioxidanti decat afinele. In plus, contin zaharuri cu catena lunga cunoscute sub numele de polizaharide, care intaresc sistemul imunitar.

Pe masura ce imbatranim, organismul nostru produce o cantitate din ce in ce mai mica de Hormon al Cresterii Umane (HGH = Human Growth Hormone). Oamenii de stiinta au stabilit ca exista o conexiune intre reducerea productiei de HGH si simptomele imbatranirii. Fructele goji sunt singurul aliment cunoscut care stimuleaza corpul uman sa produca in mod natural o cantitate mai mare de HGH. De aceea, ele pot fi considerate cel mai bun super-aliment din lume cu proprietati anti-imbatranire.

Dat fiind ca sunt recunoscute ca tonic adaptogen si superaliment, fructele goji si produsele care le contin pot fi consumate zilnic. O cantitate rezonabila ce poate fi consumata intr-o zi este de aproximativ 15 grame (o mana de fructe).

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au folosit fructele de goji pentru a-si prepara ceaiuri, supe si vin, sau le-au consumat ca atare, la fel ca pe stafide. De asemenea, ca orice fructe uscate, pot fi amestecate cu alte ingrediente in preparatele raw-vegane si smoothie-uri.