Lipsa de vointa nu este de vina pentru dietele esuate

Category: ,

Anul trecut, ai inceput sezonul de vacanta cu hotarare. Ai jurat ca nu te vei atinge de prajituri si te vei limita o felie de paine-doua, cel mult. Si ai facut-o, la inceput. Dar, cu fiecare petrecere care trecea, tava cu prajituri si barul strigau din ce in ce mai tare, pana cand, ai cedat. Dulciurile – sub forma de produse de patiserie sau bauturi cu zahar – au devenit parte din deta de zi cu zi. Cateva kilograme mai tarziu, te intrebi: Cum am lasat sa se intample asta?

Se pare ca, nu slaba vointa este complet de vina. Intr-o noua lucrare publicata de Neurostiinta Cognitiva, cercetatorii au vrut sa vada cum lupta auto-controlul creierului si centrul de recompensa atunci cand identifica un semnal de mancare si cum calea dintre aceste centre ti-ar putea afecta abilitatea de a rezista ispitei. Pentru a investiga acest lucru, cercetatorii au examinat conexiunile materiei albe din interiorul creierului la 36 de femei, cu varsta cuprinsa intre 18-23 de ani, cu un istoric de diete esuate. Au masurat, de asemenea, procentul total de grasime corporala, care a variat intre 16.6-38.2%.

Studiul

La inceputul experimentului, subiectii au fost rugati sa se uite la un video de 7 minute despre muflonii Bighorn din Canada, incercand sa ignore cuvintele de pe ecran care sunt menite sa-i distraga. Scopul muflonilor a fost sa-i convinga pe oameni sa lase garda jos, astfel incat reactiile au fost mai naturale. Dupa ce doamnele s-au mai destins un pic, ele au fost gata pentru adevărata examinare.

Fiecare femeie a fost cuplata la un aparat RMN si rugata sa se uite la o serie de 270 de imagini. Doua treimi din poze au fost imagini cu oameni sau natura. Celelate 90 au fost cu alimente apetisante. Pentru fiecare fotografie care aparea, femeile au fost rugate sa precizeze daca acel lucru era in interior sau afara. Nu raspunsurile au fost ceea ce ii interesa pe cercetatori, ci era nevoie de ele pentru a monitoriza inregistrarile MRI ale activitatii creierului.

Cercetatorii au fost interesati de 2 portiuni ale creierului: cortexul orbitofrontal, care este considerat regiunea recompensa, si girusul precentral, care este asociat cu auto-controlul si luarea deciziilor. Imaginile cu mancarea ispititoare au obtinut un raspuns mai mare din regiunea recompensa decat imaginile cu natura sau cu oameni. Acel raspuns era de asteptat. Oricat am incerca sa admiram un peisaj frumos, creierele noastre sunt setate sa vada deliciile comestibile mai pline de satisfactii. Acest lucru are sens la un nivel evolutionar – un apus de soare care iti taie respiratia nu te va tine in viata daca mori de foame.

Momentul „AHA”

Ceea ce i-a intrigat pe oamenii de stiinta au fost răspunsurile din regiunea de control a creierului subiectilor. IFG-ul a aratat, de asemenea, o activitate mai intensa.

„O interpretare este aceea ca cei care tin dieta sunt super constienti de mancare pe care o consuma” a explicat intr-un email autorul studiului Pin-Hao, Andy Chen, un candidat de doctorat in neurostiinta cognitiva la Colegiul Dartmouth. „Ei trebuie sa-si controleze in mod constant (sa impiedice si sa monitorizeze) dorintele de a consuma anumite alimente” .

Astfel incat, in creierul celor cu care tin diete, mâncarea a determina 2 raspunsuri simultane. Partea recompensa a creierului spune „Ooh, e bun! Mananca!”, in timp ce partea controlata zice „Nu, n-o face!”. Daca asta vi se pare obositor – ca si cum creierul s-ar certa cu el insusi-  ei bine, chiar este. Si exista o limita de timp in care partea  „N-o face!” poate castiga. Auto-controlul este o sursa limitata.

„Cand cei care tin dieta continua sa faca asta, ei devin mult mai vulnerabili in a pierde controlul deoarece resursa lor de auto-control a fost golita” explica Chen.

De ce materia alba conteaza

In timpul analizei de dupa examen, cercetatorii au facut alta descoperire interesanta. Materia alba care uneste regiunea de control (IFG) si regiunea de recompensa (OFC) a fost mai slaba la oamenii care au avut procentul de grasime corporala mai mare. Slabirea materiei albe face ca cele 2 sectiuni sa fie mai putin capabile sa comunice intre ele, iar oamenii de stiinta spun ca acest lucru poate duce la lipsa de auto-control.

S-a observat in acest studiu faptul ca, persoana a fost mai grea atunci cand legatura dintre recompensa si auto-control a fost mai slaba. Nu a fost clar de ce se intampla acest lucru. Chen speculează ca este posibil ca toate dietele esuate sa fi slabit acea legatura. Dar este la fel de posibil ca acest du-te-vino sa slabesca conexiunea si sa cauzeze lipsa de auto-control. Chen confirma ca este nevoie de mai multe studii pentru ca stiinta sa afle raspunsul exact.

Unele emisiuni de stiinta spun ca va puteti imbunatati materia alba prin antrenament. Alte cercetari arata ca va puteti dezvolta auto-controlul prin practica . Vointa, ca orice alta forma de putere, trebuie dezvoltata treptat.

Surse suplimentare de inspiratie: http://blog.myfitnesspal.com/lack-willpower-might-not-blame-diets-fail/