Maca, afrodisiacul din Anzi

Category:

Ai auzit probabil de maca – fie de prin vreun articol, fie ai trecut pe langa un smoothie ce o contine… dar ce este de fapt si la ce foloseste?

Intai, putina istorie, ca sa ne familiarizam cu aceasta planta:

Planta adaptogena si regulator hormonal, maca a inceput sa fie cultivata de un trib razboinic care a migrat in Anzi din jungla amazoniana, cu 2600 de ani in urma. Mai tarziu, populatia yaro a ajuns pe inaltimile Anzilor si a cultivat campuri imense cu maca. Peste cateva sute de ani, regiunea a fost cucerita de incasi. Legenda spune ca la apogeul Imperiului Incas, razboinicii incasi consumau maca inainte de orice batalie pentru a deveni neinfricati, iar dupa cucerirea unui oras strain le era interzis cu desavarsire consumul de maca, pentru a proteja femeile de dorintele nestapanite ale soldatilor.

La ora actuala, populatia quechua (descendentii incasilor) continua sa cultive acest superaliment la altitudinea care ii prieste – 3000m (chiar pana la 4300m) deasupra nivelului marii. Astfel, maca este planta cultivata la cea mai mare altitudine de la pamant.

Aceasta planta extraordinara a fost folosita de secole in scopuri medicinale in America de Sud, pentru sporirea fertilitatii. Era atat de pretuita in perioada cuceririi spaniole si mai tarziu incat era folosita ca moneda de schimb. Maca si cacaoa cruda au o afinitate unica si un istoric comun, care sunt evidente pentru cei care le consuma.

MacaMaca este cultivata pentru radacinile ei, care seamana cu cele ale ridichilor, avand o culoare alb-galbuie, galbena sau mov inchis si  face parte din familia cruciferelor, care include brocoli, varza, conopida, varza kale, napi si ridichi.

Ca si fructele goji, ciupercile reishi, radacina de sparanghel, rhodiola, ginsengul, algele AFA si alte superalimente si superplante medicinale, maca este un adaptogen puternic, ceea inseamna ca are capacitatea de a echilibra si da a stabiliza sistemul glandular-hormonal al corpului, sistemului nervos, cel cardiovascular si cel muscular.

Potrivit studiilor facute, maca este un superaliment adaptogen care amplifica energia organismului, rezistenta acestuia, oxigeneaza sangele, sporeste puterea corporala, secretia neurotransmitatorilor si libidoului. In plus sustine sistemul endocrin, glandele suprarenale si tiroida, imbunatateste starea de spirit si contribuie la echilibrarea secretiei de hormoni.

Maca imbunatateste urmatoarele afectiuni: anemia, oboseala cronica, depresia, infertilitatea si sterilitatea, lipsa libidoului, simptomele asociate cu menopauza, memoria slaba, tensiunile generate de stres.

Pulberea uscata de maca contine aproximativ 59% carbohidrati, 8.5% fibre si putin peste 10% proteine. Aceste proteine contin 20 de aminoacizi, dintre care sapte esentiali. Are un continut mai ridicat in grasimi decat alte radacinoase . Astfel ea contine acid linoleic, acid palmitic si acid oleic (cei mai importanti acizi grasi), fiind totodata o sursa bogata de steroli care imbunatatesc sistemul imunitar.

In plus, maca este bogata in calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, sodiu si fier; contine oligoelemente precum zincul, iodul, cupru, seleniul, bismutul, manganul, staniul si siliciul. De asemenea este bogata in vitaminele B1, B2, C si E.

Maca este unul din cele mai importante superalimente din lume, nu numai datorita calitatii substantelor nutritive, aminoacizilor si acizilor sai grasi, ci si datorita contributiei sale la cresterea fertilitatii si optimizarea functiilor organismului prin echilibrarea proceselor celulare.

Poate fi folosita perioade lungi de timp fara sa aibe efecte secundare daunatoare. Maca este un aliment care incalzeste, de aceea consumul este mai potrivit iarna si in regiunile cu climat friguros. Cum spuneam mai sus, maca se combina foarte bine cu cacao cruda, asa ca merita sa o amesteci in retetele tale preferate de ciocolata organica. O poti adauga in diferite deserturi raw, dulciuri, salate, sosuri, gemuri, bauturi, smoothie-uri, rezultand o adevarata MAGIE culinara.