Micronutrienti

Category:

MICRONUTRIENTII sunt substante de care corpul nostru are nevoie in cantitati mici, insa nu sunt mai putin importante decat macronutrientii. Vitaminele, mineralele, oligoelementele, enzimele sunt doar o parte dintre ele.

Vitaminele sunt substante organice, naturale, iar prezenta lor este indispensabila pentru desfasurarea normala a proceslor metabolice. Sunt considerate biostimulatori, intrand in grupa substantelor active alaturi de enzime si hormoni.

Exista 13 vitamine: 4 solubile in grasimi = liposolibile (A, D, E, K) si 9 solubile in apa = hidrosolubile ( opt B-uri: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 si C).

Organismul nostru poate supravietui un timp fara vitamine, desi deficitul prelungit poate duce la o serie de afectiuni, boli de obicei dureroase si potential fatale.

Vitaminele liposolubile pot fi pastrate ca rezerva in organism si sunt toxice luate in exces. Cele hidrosolubile nu sunt pastrate in organism, cu exceptia vitaminei B12, rezerva ei aflandu-se in ficat.

Mineralele, cele 12 esentiale, au un rol foarte important in organism: se gasesc in interiorul celulelor, intra in alcatuirea unor enzime si hormoni, facilitand functia lor in corp.

Unele minerale se gasesc in cantitati mai mari in corp, cum ar fi calciul, fosforul sau magneziul, altele fiind prezente in cantitati foarte mici, ca de exemplu, cupru, zinc, sulf, crom, seleniu etc.