Nuca de cocos – Simbolul Paradisului

Category:

Cocotierul este, fara îndoiala, un arbore simbol pentru zonele tropicale din Africa, Asia, America, Australia. Fructul sau este nuca de cocos, care contine laptele de cocos, un compus sub forma solida în partea dinspre coaja si sub forma lichida in interior.

 

Intr-adevar, nucile de cocos sunt unul din cele mai frumoase daruri pe care ni le-a oferit aceasta planeta. Ele sunt cele mai pline de vitalitate in prima etapa a cresterii lor, cand sunt tinere. Contin o pulpa moale ce poate fi desprinsa cu lingura, alcatuita in mare parte din grasimi saturate pure care au capacitatea remarcabila de a regenera tesuturile oxidate si degenerate din cauza varstei, imbunatatesc functionarea sistemului nervos, sporesc productia de lapte matern.

cocosApa din nucile de cocos tinere (cele de culoare bej, cu marginile cilindrice) este complet sterila si reprezinta una din cele mai bune surse de electroliti din intreaga natura. De asemenea, apa de cocos este aproape similara plasmei din sangele unam, pe care il poate regenera. Reprezinta o sursa nutritionala excelenta pentru copii si hidrateaza foarte bine organismul.

Nucile de cocos maronii si paroase cu care suntem familiarizati sunt nuci mature. Ele pot contine o apa de cocos de buna calitate (lucru care nu se intampla intodeauna), si au pulpa tare si fibroasa, spre deosebire de pulpa frageda a nucilor tinere. Pulpa fibroasa nu este la fel de usor de mestecat sau digerat, dar contine totusi una din cele mai terapeutice substante grase din cate exista.

Smantana de cocos (numita uneori si unt de cocos) este obtinuta din nucile de cocos mature cu pulpa dura. Pulpa este macinata mare, iar apoi este micronizata timp de 24 ore (printr-un proces de macinare fina), transformandu-se intr-un tip de unt asemanator cu branza grasa de vaci.

Uleiul extra-virgin de cocos este obtinut prin presarea la rece a pulpei. El este cremos, dar capata o consistenta lichida prin incalzirea sa la peste 25 C.

Uleiul si smantana de cocos au fost folosite ca aliment si remediu medicinal inca de la inceputurile istoriei. Ayurveda (medicina indiana) si medicina traditionala polineziana recomanda dintotdeauna aceste produse pentru proprietatile lor terapeutice si cosmetice. Smantana de cocos este atat de delicioasa incat marea provocare consta in a te opri din mancat. Din fericire, raportat la gramaj, ea contine mai putine calorii decat orice alt tip de grasime. Spre deosebire de grasimile de origine animala, extrem de bogate in calorii, in colesterol si in acizi grasi saturati cu catena lunga, smantana si uleiul de cocos contin in principal acizi saturati cu catena medie, pe care corpul uman ii poate metaboliza eficient, convertindu-i astfel rapid in energie.

Printre principalele beneficii ale pulpei de cocos tinere, smantanii si uleiului de cocos, trebuie sa amintim ca:

  • Imbunatatesc digestia si absorbtia vitaminelor si aminoacizilor solubili in grasimi.
  • Stimuleaza sistemul imunitar datorita acizilor grasi saturati pe care ii contin, care au proprietati antivirale, antifungice, si antimicrobiene.
  • Echilibreaza nivelul zaharului din sange si reduc simptomele hipoglicemiei.
  • Imbunatatesc absorbtia ionilor de calciu si magneziu.
  • Sunt alcatuite in proportie de 90% din grasimi saturate crude, una din cele mai importante caramizi din care sunt confectionate celulele noastre, foarte greu de gasit in natura.
  • Sustin glanda tiroida, sistemul nervos, pielea si echilibrul hormonal, asigurand rapid organismului energia de care nevoie.
  • Ajuta corpul sa utilizeze mai eficient acizii grasi esentiali (omega-3, omega-6), si alti acizi grasi si fosfolipide (colina, lecitina etc). De aceea, uleiul de coocos se imbina foarte bine cu alte superalimente bogate in acizi grasi omega-3, precum semintele de canepa, fitoplanctonul marin, algele AFA etc.
  • Stimuleaza metabolismul si ajuta la reducerea greutatii corporale.
  • Sustin formarea colesterolului sanatos in ficat. Aceasta lipoproteina cu densitate mare (HDL) este esentiala pentru producerea de hormoni sanatosi. Colesterolul HDL nu are nimic de-a face cu bolile calcifierii precum cea coronariana. Produsele din cocos nu genereaza boli de inima, ci protejeaza impotriva acestora.

Un cocotier poate ajunge pana la o inaltime de 30m, iar frunzele sale gigantice pot atinge o lumgime de 9 metri. Cocotierii sunt plante preistorice inrudite de departe cu ierburile. De aceea, sunt extrem de toleranti la sare, pot creste pe malul oceanelor si absorb toate mineralele utile pentru om.

Nu se stie unde au aparut prima data aceste plante, dar unii oameni de stiinta sugereaza ca locul lor de origine a fost Filipine, unde exista cea mai mare densitate de cocotieri din lume. De altfel, aceasta tara are cea mai mare productie de cocos dintre toate tarile producatoare. La ora actuala, cocotierii cresc pretutindeni in lume, in regiunile tropicale dintre 26 grade latitudine nordica si sudica.

In sanscrita (limba vorbita in India antica), cocotierul este numuit Kalpa vriksha, care inseamna “copacul ce furnizeaza toate lucrurile de care are nevoie omul pentru a trai”.