Nutrientii

Category:

Nutrientii sunt acele substante pe care corpul nostru le foloseste pentru productia de energie, inlocuirea sau repararea celulelor, productia de enzime, hormoni si pentru multe alte procese metabolice.

Adica, alimentele pe care le consumam contin aceste substante, de care organismul are nevoie in permanenta. Nutrientii sunt cei care ne hranesc efectiv corpul si ne ajuta sa functionam.

Specialistii au clasificat nutrientii in trei mari categorii: macronutrienti, micronutrienti si fitonutrienti, pe care le vom detalia in articolele ulterioare.

MACRONUTRIENTII sunt substante de care avem nevoie in cantitati destul de mari si care ne furnizeaza energia necesara pentru a functiona o zi intreaga. Aici se incadreaza carbohidratii, grasimile si proteinele.

MICRONUTRIENTII sunt substante de care corpul nostru are nevoie in cantitati mici, insa nu sunt mai putin importante decat macronutrientii. Vitaminele, mineralele, oligoelementele, enzimele sunt doar o parte dintre ele.

FITONUTRIENTII sunt nutrienti care pot fi procurati numai din produse vegetale.

Pe langa abordarea teoretica, trebuie sa retinem ca avem nevoie sa consumam mancare nutritiva, care sa ne hraneasca efectiv corpul si sa il sustina zi de zi. Mancarea nutritiva este aceea bogata in nutrienti, este vie si ne ajuta sa ne mentinem starea de sanatate.

Produsele procesate, desi bogate ca numar de ingrediente, sunt foarte sarace in nutrienti. Folosind preponderent produse procesate, consumand putine legume si fructe, nu ne hranim corpul ci doar il alimentam. Raspundem rapid dar slab calitativ nevoilor corpului nostru si incercam sa il pacalim.

Nu trebuie sa urmam o dieta anume pentru a ne imbunatati calitatea vietii, ci doar sa avem grija la ceea ce mancam.