Produsele stupului

Category: ,

Istoria si legendele care inconjoara produsele stupului sunt atat de complexe incat ar putea umple o biblioteca. Singurul produs care se apropie de acest volum de texte scrise in legatura cu el este ciocolata (cacaoa).

In antichitate Insulele Britanice erau numite “Insula Mierii din Beli”, datorita marii cantitati de miere produsa aici. La mult timp dupa caderea Romei, mierea continua sa fie folosita folosita in intreaga Europa in timpul ceremoniilor religioase, pentru barter si schimb de produse sau pentru plata taxelor si impozitelor.

In Arabia, Mahomed profetul Islamului, a afirmat ca mierea aduce noroc si confera sanatate. Exista un citat atribuit lui care spune: “Mierea este un remediu pentru toate bolile”.

Produsele stupului sunt considerate a fi printre cele mai spirituale si mai magice alimente de pe Pamant si unul dintre principalele superalimente si surse de substante nutritive concentrate. De aceea, consumul zilnic sau regulat al acestora este extrem de recomandat.

In starea ei organica, cruda si nefiltrata, mierea este foarte bogata in minerale, antioxidanti, probiotice, enzime, si miereeste unul din alimentele cu vibratia energetica cea mai inalta de pe Pamant. In plus, ea are proprietati terapeutice fara egal, este usor digerabila si reprezinta una din sursele de zahar (energie) cele mai usor asimilabile de catre organism.

Preparata din nectarul pe care il culeg albinele din flori, mierea este un remediu universal, amplificand reflexele, luciditatea si chiar inteligenta. Anumite tipuiri de miere, precum Lehua si Noni din Hawai, Manuka din Noua Zeelanda si Sidr din Yemen au puternice proprietati antifungice, antibiotic si antivirale.

Printre bolile infectioase generate de bacterii asupra carora mierea are un efect antibiotic se numara: antraxul, difteria, infectiile aparatului urinar, cele ale urechilor, meningita, infectiile respiratorii, sinuzita, tuberculoza, muscaturile de animale, basicile, bataturile, durerile de gat si multe altele.

Propolisul este substanta cu care este captusit stupul pentru a fi protejat. Semnificatia cuvantului propolis este “pentru oras”. Potentialul ca o boala sa infesteze rapid un stup foarte aglomerat este extrem de ridicat. De aceea, albinele au rezolvat aceasta problema cu milioane de ani in urma aceasta prin adunarea rasinii lipicioase, pe care noi o numim propolis, de pe mugurii si scoarta copacilor. Copacii secreta aceasta rasina pentru a se vindeca, pentru a-si repara leziunile si pentru a impiedica procesul de imbolnavire. Bioflavonoidele pe care le contine propolisul au proprietati antibiotice, antifungice si antibacteriene foarte puternice.

Polenul de albine este un aliment alcalin considerat de nutritionisti unul dintre cele mai complexe produse din natura. Printre beneficiile sale se numara: un nivel ridicat de antioxidanti care contribuie la cresterea longevitatii prin neutralizarea radicalilor liberi; este un afrodisiac puternic si imbunatateste fertilitatea, reducand problemele prostatei si regenerand organele sexuale; reduce productia de histamine, netralizand astfel foarte multe alergii, are un continut marit de vitamine din complexul B care contribuie la construirea scutului de autoaparare impotriva stresului si curata acnea; ajuta la terapia urmatoarelor boli: anemie, constitatie, colita, sinuzita, astm, bronsita; contribuie la reducerea simptomelor diabetului de tip 2 prin restabilirea deficitelor minerale si metabolice.

Polenul este una dintre cele mai bogate surse de proteine bio din natura. Aproximativ 25% din continutul sau este reprezentat de proteine (raportat la cantitati echivalente contine de 5 – 7 ori mai multe proteine decat carnea, ouale si branza). De asemenea, el contine pana la 60 de elemente, printre care bariul, borul, calciul, cupru, aurul, iodul, fierul, magneziul, manganul, fosforul, potasiul, seleniul, sulful, sodiul si zincul. Polenul contine pana la 11 enzime principale diferite.

Este important sa intelegem ca albinele care produc miere si polen neorganic sunt tratate adeseori intr-o maniera inumana de catre marile companii producatoare de miere. Acestea hranesc albinele cu un sirop de porumb bogat in fructoza, nelasandu-le sa consume propria miere. In plus, afuma stupii, stropesc culturile din care aduna albinele polenul cu pesticide bazate pe nicotina si au numeroase alte practici care distrug calitatea produselor stupului si viata albinelor. Data fiind recenta criza a polenizarii si disparitia masiva a albinelor, este foarte important sa ii sprijinim pe producatorii ce folosesc metode nechimice de crestere a albinelor, tratandu-le cu iubire.

Va prezentam cateva curiozitati si date stiintifice legate de albine si de produsele stupului:

  • Albinele viziteaza aproximativ 2 milioane de flori pentru a produce 0,45 kg de miere,
  • Albinele dintr-un stup parcurg in total 85.000 km pentru a produce un borcan de miere (de 0,500 kg),
  • In medie, o albina produce a 12-a parte dintr-o lingura de miere in intreaga ei viata,
  • Toate albinele lucratoare sunt femrle,
  • Albinele comunica intre ele prin dans, pe care il pot interpreta chiar in intuneric deplin,
  • In medie, albinele zboara cu o viteza de 20 km pe ora,
  • Temperatura medie in interiorul stupului trebuie sa fie de 34 de grade Celsius,
  • Producerea cerii de albine in cardul unui stup nu solicita mai mult de 2% din munca totala a albinelor (restul fiind consacrat producerii mierii)
  • Albinele consuma aproximativ 4 kilograme de miere pentru a produce o jumatate de kilogram de ceara,
  • Viata unei albine este in medie de 3-6 saptamani,
  • Creierul unei albine lucratoare nu are mai mult de 1 milimetru cub , dar are cea mai densa retea neurologica din lumea animala,
  • Albinele sunt principalele insect de care depinde polenizarea incrucisata. Ele pot poleniza pana la 30 de flori pe minut,
  • Albinele produc singurul aliment care nu se strica niciodata din cate exista. Mierea gasita in mormintele egiptene continua sa fie comestibila si astazi.