Semintele de canepa: superalimentul viitorului

Category:

Orice mentionare a canepii ne duce imediat cu gandul la bine-cunoscutele halucinogene obtinute din Cannabis. Trebuie sa facem diferenta din start intre cele 2 soiuri comune de canepa: Cannabis Indica – cea folosita pentru producerea de droguri usoare si Cannabis Sativa – canepa industriala, fara proprietati halucinogene.

Actiunea narcotica si halucinogena este data de substantele produse pe suprafata frunzelor – tetrahydrocannabinol (THC), in concentratie de peste 0.3%.

Noi ne vom referi doar la Cannabis sativa – Canepa pentru seminte si fibre, ce contine sub 0.2% THC si este considerata o planta medicinala extraordinara, datorita proprietatilor sale speciale ce ajuta la mentinerea starii de sanatate.

Canepa este o planta rezistenta, originara din centrul Asiei, ce poate fi crescuta practic in orice ecosistem de pe Glob. Productia de canepa este probabil cea mai veche industrie, avand o vechime mai mare de 10.000 ani.

Toate partile canepii sunt utile. Din aceasta planta pot fi confectionate practic toate produsele care la ora actuala sunt confectionate din bumbac, lemn sau petrol. In esenta, din ea se pot face toate produsele comerciale de baza. Mai mult, semintele ei reprezinta superalimente. Iata cateva utilizari care pot fi date canepii:

Semintele si frunzele de canepaCanepa

Semintele de canepa pot fi incadrate din punct de vedere biologic in categoria nucilor sau semintelor oleaginoase si pot fi consumate, fara contraindicatii, in moduri variate precum: salate de legume si fructe, muesli, produse de panificatie, retete de paste si orez, lapte de canepa.

Semintele de canepa reprezinta o sursa completa de proteine. Uleiul extras din ele are cea mai mare concentratie de acizi grasi esentiali dintre toate semintele de pe pamant. Semintele de canepa contin peste 20 de oligoelemente. In sezonul de crestere (toamna), semintele incoltesc cu usurinta direct pe planta, reducandu-si cantitatea de acid fitic si sporindu-si cantitatea de enzime. Ele devin astfel inclusiv mai usor digerabile. Continutul bogat de acizi grasi esentiali si de proteine al semintelor de canepa reprezinta o alternativa sanatoasa la peste, care poate fi contaminat cu mercur si cu PCB.

Semintele de canepa contin 35% proteine, 47% grasimi si 12% carbohidrati. Din continutul de protein, 65% este reprezentat de o proteina usor digerabila, numita edestina, ce stimuleaza producerea de anticorpi ce intaresc sistemul imunitar.

De asemena, proteinele din canepa contin toti aminoacizii esentiali si toti acizii grasi esentiali necesari supravietuirii vietii si sanatatii umane. Nicio alta sursa vegetala nu contine toti aminoacizii intr-o forma atat de usor digerabila sau acizi grasi intr-o proportie atat de perfecta in raport cu cerintele corpului uman.

Important de mentionat este si conţinutul crescut de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6 din compoziţia seminţelor de cânepă. Datorita acestor acizi grasi, semintele si uleiul de canepa sunt extrem de benefice pentru sănătatea inimii, ajută la dezvoltarea creierului la copii, reduc inflamaţiile din corp şi ameliorează durerile articulare, scad nivelul de colesterol, reglează tensiunea arterială şi scad riscul de dezvoltare a numeroase boli asociate.

Semintele de canepa au un gust minunat, similar cu cel al semintelor de pin sau de floarea soarelui si pot fi consumate ca atare, sub forma de gustare. De asemenea, pot fi consumate in orice salata sau amestecate in blender, imbogatind considerabil savoarea preparatelor raw. Semintele nedecorticate pot fi inmuiate in apa pentru deblocarea substantelor care inhiba enzimele ce se gasesc de regula in cojile semintelor.

Frunzele de canepa sunt si ele comestibile. Ele contin un procent ridicat de siliciu, un mineral absolut necasar pentru constituirea oaselor, pielii, parului si unghiilor. Ceaiul facut din aceste frunze are un gust foarte bun si efect puternic antimicrobian.

Ingrijirea corporala cu ajutorul produselor pe baza de canepa

Gratie uleiului sau extrem de hranitor, canepa tinde sa devina una din materiile prime preferate de industria cosmetica, ce o foloseste pentru confectionarea de sapunuri, sampoane, lotiuni, balsamuri de buze, uleiuri de corp etc.

Textile din canepa (haine si tesaturi)

Canepa contine cele mai rezistente fibre naturale dintre toate plantele de pe pamant. Nu intamplator ea a fost prima planta cultivata vreodata. Este de 3 ori mai calduroasa decat bumbacul, retine de patru ori mai bine apa si este de mult mai rezistenta decat fibrele de bumbac.

Mai mult, este mult mai usor sa cultivi canepa decat bumbac. Bumbacul trebuie stropit cu pesticide de sapte ori in timpul unui sezon de crestere, fapt care genereaza numeroase probleme mediului inconjurator, inclusiv contaminarea panzei de apa freatica ce imbolnaveste oamenii, plantele, animalele si insectele. De exemplu, in SUA bumbacul nu reprezinta mai mult de 1% din totalul culturilor agricole, dar foloseste 50% din totalul pesticidelor.

Tesaturile de canepa sunt mai rezistente, mai durabile, izoleaza mai bine, rezista mai bine la mucegaiuri si sunt mai usor de produs decat cele din bumbac.

Hartia de canepa

Prima tara care a produs hartie a fost China. Chinezii au inceput sa utilizeze canepa pentru a produce hartia inca de acum 2000 ani. Pana in anul 1883, mai mult de 75 % din prductia mondiala de hartie era confectionata din canepa. Aceasta poate produce 3-8 tone uscate per acru, adica de patru ori mai mult decat padurile. De aceea, ea poate inlocui cu succes fibrele din lemn, salvand astfel padurile planetei de la extintie. Majoritatea copacilor au nevoie de aproape 20 ani pentru a se maturiza, in timp ce canepa nu are nevoie decat de patru luni. Mai mult, hartia produsa din canepa rezista sute de ani, in timp ce hartia produsa din lemn nu rezista mai mult de 25-30 ani.

Materiale plastice din canepa

Aceasta planta atat de prietenoasa fata mediu, poate inlocui aproape toate produsele petrochimice toxice. Ea poate fi folosita la manufacturarea de produse din materiale plastice biodegradabile, din celofan, a produselor in plastic injectat, a rasinilor, vopselelor din ulei, cernelurilor, lacurilor, solventilor, lubrifiantilor, chiturilor, tencuielilor, ca sa numim doar o parte din aceste produse.

Materiale de contructii din canepa

Combustibili din canepa

Vehicule produse cu ajutorul canepii