Stilul alimentar PALEO

Category: ,

Dieta Paleo este considerata una dintre cele mai sanatoase diete, care asigura aportul nutrivit necesar pentru a te mentine in forma, a fi puternic si activ. S-a dovedit in nenumarate randuri ca alimentatia moderna, plina de produse procesate, grasimi trans si zahar, este cauza principala a bolilor degenerative (autoimune) cum ar fi: obezitate, diabet, boli cardio-vasculare, Parkinson, cancer, depresie, infertilitate, Alzheimer etc.

Dieta Paleo este un stil alimentar constituit dupa modelul dietei umane preistorice, inainte de a aparea agicultura si fermele de animale, in perioada paleoliticului. In  aceasta perioada traiau stramosii nostri vanatori-culegatori a caror principala sursa de hrana era vanatul si culesul.

Dieta Paleo simplifica la minimum regimul alimentar al omului modern si se bazeaza pe doua componente majore: alimente de origine animala si plante naturale.

Urmatoarele șapte principii fundamentale ale dietei paleo va ajuta la optimizarea sanatatii, minimizarea riscului de boli cronice, si pierderea in greutate:

  1. Aport mai mare de proteine – proteinele reprezinta 15% din caloriile din dieta obisnuita, care este un procent considerabil mai mic decat valorile medii de 19-35% gasite in dietele de vanator-culegator. Carnea, fructele de mare, precum si alte produse de origine animala reprezinta alimentele de baza ale dietei Paleo moderne.
  2. Consumul scazut de carbohidrati si indice glicemic mai mic – Fructele si legumele fara amidon reprezinta sursa principala de carbohidrati si vor acoperi 35-45% din totalul caloriilor zilnice. Aproape toate acestea au indice glicemic scazut, se digera si se absorb lent, si astfel nu vor creste brusc nilelul de zahar in sange.
  3. Consum mare de fibre fibrele alimentare solubile sunt esentiale pentru sanatate, si desi suna paradoxal, cerealele integrale nu sunt locul unde le gasim. Legumele fara amidon contin de opt ori mai multe fibre decat cerealele integrale si de 31 de ori mai multe decat cerealele procesate. Chiar si fructele contin mai multe fibre decat cerealele.
  4. Aportul moderat sau mare de grasimi, in special monosaturate, polisaturate si bogate in Omega-3 – Nu consumul total de grasimi consumate zilnic creste nivelul colesterolului si riscul de boli cardio-vasculare, cancer si diabet de tipul 2, ci TIPUL grasimilor. Elimina grasimile trans si cele polisaturate bogate in Omega – 6 si pune accent pe cele sanatoase care erau de baza in alimentatia preistorica.
  5. Produse bogate in potasiu si sarace in sodiu – Alimentele proaspete, neprocesate contin de pana la 10 ori mai mult potasiu decat sodiu, asa cum erau obisnuiti sa manance stramosii nostri. Potasiul este necesar pentru buna functionare a inimii, rinichilor si a celorlalte organe. Nivelele scazute de potasiu au fost asociate cu tensiune arteriala crescuta, boli de inima si infarcturi – aceleasi probleme asociate cu consumul mare de sodiu.
  6. Incarcatura alcalina a produselor care o echilibreaza pe cea acida – Dupa digestie, toate alimentele au o influenta alcalina sau acida asupra rinichilor. Acidiantii sunt produsele din carne, peste, cereale, legume, lactate si sare. Alimentele alcalinizante sunt fructele si verdeturile.
  7. Aport marit de vitamine, minerale, antioxidanti si fitonutrienti din plante – cerealele integrale nu inlocuiesc produsele din carne (care provin din surse sanatoase), fructele si verdeturile, pentru ca nu contin vitamina C, vitamina A sau vitamina B12.

Acestea fiind spuse, hai sa vedem ce mancam si cum construim un stil alimentar paleo sanatos.

  • Surse curate de proteine: proteinele provenite din carnea slaba ajuta la construirea muschilor puternici, a oaselor sanatoase si a unui sistem inumitar optim. De asemenea, proteinele pastreaza senzatia de satietate intre mase.
  • Fructe si verdeturi: acestea fiind bogate in vitamine, minerale si enzime scad riscul aparitiei bolilor autoimune.
  • Grasimi sanatoase: procurate din nuci, seminte, avocado, ulei de masline, ulei de peste si carne provenita de la animale hranite cu iarba.

Mai pe scurt:

Alimente permise: Fructe, Legume, Alune si seminte, Carne slaba sau vanat, Peste, in special cel bogat in acizi graşi Omega-3, cum ar fi somon, macrou si ton alb, Uleiuri provenite din fructe sau alune, cum ar fi uleiul de masline sau uleiul de nuci.

Alimente interzise: Cereale, cum ar fi grau, ovăz si orz; Leguminoase (legume boabe), cum ar fi fasole, linte, arahide si mazare; Produse lactate; Zahar rafinat;  Sare; Cartofi; Alimente procesate in general.

Surse suplimentare de informare: http://robbwolf.com/what-is-the-paleo-diet/
http://thepaleodiet.com/what-to-eat-on-the-paleo-diet-paul-vandyken/
http://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/dieta-paleo-cea-mai-eficienta-dieta-de-slabit-11135307/